Heindl Péter blogja

Heindl Péter blogja

Beszámoló

a Demosz „Kettős választás” munkacsoportja helyett magát immár inkább a „Választói mozgalom a kettős választásért” szerveződés keretei között működő csoportként azonosító társaság megbeszéléséről

2016. március 27. - Heindl Péter

Helyszín: Budapest, Blaha Lujza tér, MÜSZI

A találkozó időpontja: 2016. március 26-i, 14.00-tól 17.30-ig  

 Jelen voltak: Horváth András, Szabó Sebestyén, Berger Zsófia, Katona Andrea, Orbán Zsuzsa, Katona Zsolt, Ruzsa Ferenc, Szekér János (Szergej), Ligeti György, Heindl Péter személyesen, továbbá Tóth Sándor, Horváth Sándor, Nagy Navarro Balázs és Bognár Attila skype-on. Az összejövetelre még Vágó Gábor és Gulyás Mihály[1] jelezték részvételüket, ők azonban sajnos nem érkeztek meg. A skype-közvetítést egy laptopon, a laptop mikrofonjával és a laptophoz csatolt hangfalakkal oldottuk meg, ezúttal elfogadható minőségben.

A beszélgetés levezető elnöki szerepét Szabó Sebestyén vállalta.

 

 A beszélgetést körbemutatkozással kezdtük, majd a tárgyalandó témák felvetésével folytattuk. A tervezett témák között szerepelt a választói mozgalom működése és egy web-oldal kialakítása.

1.

 A működéssel kapcsolatban vita bontakozott ki abban a kérdésben, hogy vajon a pártok mennyire lehetnek részesei a mozgalomnak.

Az egyik álláspont szerint, ha jól értettem, a mozgalomban csak egyének vehetnek részt, pártok nem. A pártoknak már csak abban a választási szövetségben lehet szerepük, ami a mozgalom által megfogalmazott és jóváhagyott sarokpontokat tartalmazó „társadalmi szerződés” és a kiválasztott nem-pártpolitikus jelöltek támogatására jön majd létre.

A másik álláspont szerint cél az, hogy valamilyen formában már a mozgalomnak is részeseivé váljanak pártok és civil szervezetek egyaránt. Erre azért van szükség, mert a választási szövetség felállításának előföltétele, hogy a pártok és a mozgalom részvételi demokratikus alapon szerveződő civil tagjai valamilyen formában egyezségre jussanak a „társadalmi szerződés” tartalmáról és a jelöltek személyéről, illetve a jelöltkiválasztás módjáról.

 E kérdés vitája során vetődött fel az is, hogy a múlt héten elfogadott szöveg egyik mondatát, ami a „választási szövetségről” szól, meg kellene változtatni úgy, hogy az a „választói mozgalomról” szóljon és a szövegben a jelenlegi helyéről egy másik bekezdésbe kellene átrakni. Ebben a kérdésben azonban nem sikerült egyezségre jutni a jelenlévőknek, így a mondat maradt úgy és ott, ahogy és ahol van.

A vita (és a találkozó) végén az a kompromisszumos javaslat tűnt a még jelen lévő vitatkozók számára elfogadhatónak, hogy a mozgalommal együttműködő pártok mint a mozgalom támogatói legyenek megnevezve, a mozgalom tagjai viszont csak egyének lehessenek. Egyénként viszont bárki – párttag, pártvezető, mezei civil – lehessen tagja a mozgalomnak, s tagként részt vehessen a mozgalom vitáiban, valamint a részvételi demokrácia elvei szerinti döntéshozatalban egyaránt.

 2.

A jelenlévők között még egy ponton volt nézeteltérés kitapintható. A Demosz „Kettős választás” munkacsoportjának tagjai és az újonnan érkezettek (köztük a kettős választásról még négy éve „A köztársaság megmentése” címmel tanulmányt publikáló[2] Ruzsa Ferenc) többsége a kettős választásra létrehozandó választási szövetség feladatát úgy értelmezi, hogy a majdani szövetség által a parlamentbe juttatott képviselők mandátuma meglehetősen kötött. A képviselőknek a választási szövetség előre megfogalmazott törvényszöveg-tervezeteit kell képviselniük az országgyűlésben. A parlamenti vita után a tervezetekből törvényt kell alkotniuk, majd intézkedniük kell a parlament föloszlatásáról, abból a célból, hogy immár az új, arányos választási törvény alapján megválasztandó képviselők dönthessenek aztán négy éven át az ország sorsáról. (Ezt a koncepciót tartalmazza a Demosz „Kettős választás” munkacsoportjának egy hete nyilvánosságra hozott „Választói mozgalmat a demokráciáért!” című felhívása[3] is.)

Úgy tűnt, ettől a koncepciótól a Kard Egyesület[4] álláspontja egy kérdésben eltér. Nevezetesen abban, hogy ők egyenlőre nem gondolják, hogy a választási szövetség képviselőinek kötött mandátuma előre megfogalmazott törvénytervezetek megvitatásáról és megszavazásáról szólna. Ha jól értettem, ők inkább csak a többiek által is szükségesnek vélt sarkalatos kérdésekben való törvényhozás kötelezettségét írnák elő a választási szövetség által a parlamentbe juttatott képviselőknek, azonban a megalkotandó törvények tartalmát nem határoznák meg előre, már a választási szövetség megkötésekor, hanem azok megfogalmazását a parlamentre bíznák. Konszenzus abban mutatkozott a mostani vita során, hogy ennek a kérdésnek a tisztázása fontos feladat.

 3.

Az összejövetelen szó esett a mozgalom működéséről. Javaslat hangzott el arról, hogy a Demosz működési elveit, vagy azok közül a leglényegesebbeket vegye át a választói mozgalom. Végül a Demosz működési alapelveinek egyenkénti átvételéről, vagy át-nem-vételéről az egybegyűltek idő hiányában nem döntöttek. Abban viszont – ha jól értettem – konszenzus alakult ki közöttünk, hogy a Demoszban résztvevő mozgalmak és szervezetek együttműködési modelljéhez hasonlóan a választói mozgalom tagjai (illetve a tagok csoportjai) is megtartják önállóságukat, ugyanakkor a választói mozgalom céljainak érdekében végzett tevékenységüket koordinálják és e célok megvalósítása érdekében segítik egymást. 

 4.

A web-oldal kérdésében Szabó Sebestyénnek volt egy javaslata konkrét személyre, aki a web-oldal elkészítését vállalná. Sebestyén elmondta, hogy az illető személyéről egyeztetett a most jelen nem lévő Vágó Gáborral is. Az új web-oldal a jövő héten jönne létre és egyenlőre a már említett „Választói mozgalmat a demokráciáért!” felhívás lenne rajta olyan formában, ami a felhíváshoz való csatlakozásra – azaz annak aláírására – is lehetőséget biztosít.

 5.

A felhívást aláírók nyilvánosságáról szintén vita bontakozott ki. Egy hete a szöveg végső formába öntői úgy döntöttek, hogy egyenlőre „a Demosz kettős választás munkacsoportja” aláírással jelenik meg a szöveg és az első aláírói listát akkor teszik közzé, ha már a közzétételhez elegendőnek tartott aláíró – köztük néhány ismertebb személy – neve is feltüntethető lesz a szöveg alatt. Időközben több tucatnyian jelezték, hogy készek aláírni a felhívást, köztük ismertebb személyek is. Ezen túl a Facebookon még sokan „like”-kal fejezték ki a szöveg alatt támogatásukat. Ennek alapján most – megint csak az összejövetel legvégén még ottmaradottakkal – úgy döntöttünk, hogy a like-olókat és a megadott e-mailcímen eddig csatlakozókat is megkérdezzük: hozzájárulnak-e nevük feltüntetéséhez az elsők között a felhívás alatt? Akik pedig hozzájárulnak, azok nevét egyszerre hozzuk nyilvánosságra a jövő héten az interneten.

 6.

Végül: Az összejövetel során fontosnak tartottuk azt is közösen leszögezni, hogy a mostani és későbbi döntések a jövőben felülírhatók a mozgalom tagjai által. Azaz egészen a választási szövetség véglegessé válásáig a döntések nyitottak: újabb információk és körülmények figyelembe vételével, illetve a mozgalom tagi összetételének változásával, bővülésével a korábbi döntések megváltoztathatók.

 

A beszámolót az esemény után vonaton hazafelé utazva készítette: Heindl Péter

 Utóirat: A fenti szöveg a jegyzeteim alapján készült. A több mint három órás beszélgetés egyes elemeinek kiemelése nyilván szubjektív. Mások beszámolói a fentiektől eltérhetnek, érdemes azokat is elolvasni!   - HP

 

[1] Utóbb kiderült, hogy Gulyás Mihály azért nem lehetett jelen, mert a szervezők eredetileg rossz időpontot és helyszínt jelöltek meg a találkozó eseményoldalán, s így elkerültük egymást.

[2] https://www.academia.edu/1331774/A_k%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g_megment%C3%A9se

[3] A felhívás szövege egyenlőre a „Kettős választás a demokráciáért” nevű nyílt Facebook-csoportban olvasható.

[4] A találkozón jelen volt Katona Andrea a Kard Egyesület alelnöke, aki egy hangfelvételt is bemutatatott, melyen  Magyar György, az Egyesület elnöke nyilatkozott. A hangfelvételen Magyar György a kettős választás koncepcióját értelmezte.

A bejegyzés trackback címe:

https://heindlpeterblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr658530286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laszlo Biro 2017.11.30. 19:14:45

Kedves Péter,

Szuper volt a Hír Tv 2017.11.30.-i riport.
Teljesen egyetértek és elektorként is jelentkezem Pécs.-ről és
van egy irományom (Politikai program), ami részben politika,de gazdasági részekkel is
szolgálhat a koncepcióhoz és politikai strukturája teljesen azonos.
Gratulálok az ötlethez. Várom nagyon a jelentkezésed.

Küld el e-mail címedet és átadom ezt. mail címem: richterdoctor@gmail.com
aztán beszéljünk amilyen gyorsan csak lehet

Üdvözlettel Biró László dr. (2017.11.30.

Heindl Péter 2017.12.17. 09:11:47

@Laszlo Biro: Kedves Laci!
Most vettem észre a bejegyzésedet!
Nagyon örülök a jelentkezésednek!
süti beállítások módosítása